Pages

torsdag 28 mars 2013

Torsdagstema på Fabriken

Torsdag igen! Denna vecka är temat på Fabriken mars moodboard.

Det är väl nu man ska vara vårig och tänka på blommor och sånt. Det gör jag väl lite, jag ska ju plantera en massa. (Jag vet, jag har inte fått tummen ur än!) Men mest är jag sysugen. Jag vill skapa. Kikar om det finns någon sykurs framöver. Vet dock inte vilken nivå jag ska lägga mig på...

Sydde ett fodral till sambons läsplatta.
 
Min stökpysselhörna. Jag har ett speciellt system förstår ni: Allt ligger överst. Men som man säger: Ordning är bara för idioter - genier behärskar även kaos.

Symaskinen har fått stå framme i veckan vilket bidrar till att jag blir extra sugen. Det är bara att sätta sig. På stolen skymtar ett par gamla jeans som ska sys om.

Lill-Snosan har uppenbarligen påsklov.

Lite vårigt är det ju att vi ska pussla trall på balkongen.

Läste någonstans att våren ska vara "inställd", försenad. Jaja, den kommer när den kommer. Till dess kan man passa på att ha dålig hårdag varje dag eftersom man har anledning att ha mössa. Väldigt praktiskt.

Kika in hos Fabriken för att se fler moodboards.

Glad påsk!
 
 

måndag 25 mars 2013

Fåtöljen

Igår var jag och sambon på Ikea. Solen har ju börjat kika fram även om det är kallt och vi har lite planer för vår balkong. Vi har bland annat tänkt lägga trall för att det ska bli lite extra mysigt. Vi har inte nätat in den ännu, men nu är vi ett steg närmare att göra i ordning där. Lägga trallpussel får vi göra i veckan. Vi införskaffade utestolar, bordet vi sett ut var tillfälligt slut, och jag funderar på om vi kanske ska måla dem i någon rolig färg. Kanske turkos...

D har haft ett öga på en öronlappsfåtölj sedan långt innan vi flyttade. Den blå han ville ha har varit slut i evigheter och jag har övertalat honom att det blå tyget ändå kommer att suga åt sig katthår och bli jättetråkig. Det blev således en grå fåtölj. Nu har han fått sin efterlängtade läshörna vid fönstret.

Inte världens bästa bild...men den får duga just nu.

Kartongen står kvar och tar upp enormt med plats i vardagsrummet men katterna leker i den så den får stå någon dag till så hinner de bli nöjda på den.

Ska nog plocka fram symaskinen tror jag bestämt. Har nått mitt delmål för mars i uppsatsen så jag tycker jag förtjänar lite pysselskoj.


lördag 23 mars 2013

I hallen

Kikar in lite snabbt för att visa vad som står på den andra byrån som står i hallen. Där tronar för närvarande detta trevliga stilleben som representerar min kärlek till kaffe.

Brickan är ärvd efter mormors syster.
Pärlhalsbandet hade jag när jag var liten och dansade charleston.

Det samsas med smidig förvaring för allt krimskrams man samlat på sig genom åren.
 
 
 Önskar er alla en trevlig helg!
 
 


torsdag 21 mars 2013

Dags för torsdagstema

Och så var det torsdag igen och alltså dags för veckans tema hos Fabriken. Jag är ännu inte medlem men jag hoppas bli det. Denna vecka är det påsk, pyssel och pynt  som är på tapeten.
Jag måste erkänna att jag inte äger så mycket påskpynt. Som den hedning jag är firar jag inte direkt denna händelse. Dock skulle jag gärna ha haft några klassiska påskägg i min ägo men som det ser ut just nu har jag inga.
Däremot har jag satt upp min påskkärring, som även kommer fram till halloween, hon är multifunktionell.

Jag har haft henne sedan innan jag flyttade hemifrån. Jag köpte henne i Karlstad, jag kan inte ha varit gammal. Kanske 12.
 
Jag har dock en tradition när det kommer till påsk. När jag var liten gick jag påskkärring, oftast med min kusin. Man klädde ut sig och gick byn runt och knackade dörr och fick godis. I utbyte lämnade man ett egenmålat påskbrev. Detta innebar att man målade påskbrev i flera veckor i förväg. Ju fler man hade desto fler hus kunde man besöka. Idag går jag inte påskkärring (det hade allt varit en syn det), jag köper hellre eget godis, bara sånt jag gillar (såklart). Men målar påskbrev gör jag än. Varje år kommer ett stort kuvert på posten från min mor. Även när jag bodde utomlands och pluggade kom detta brev.

Lillkatten har varit och tuggat lite i hörnen...
 
Hon brukar skicka lite olika motiv och jag färglägger glatt varje år. När man målat klart ska de vikas på ett speciellt sätt så det blir ett trekantigt brev:

Den traditionella påskbrevsvikningen.

Jag har inte sett till några påskkärringar på flera år. Är det en utdöd tradition?

Eller kommer det påskkärringar till er med påskbrev?
 
Kika in här för fler fabrikanters påskbilder.
 

tisdag 19 mars 2013

Skogsmulle har satt sina spår...

Det är så kallt ute. Det luktade snö. Sedan kom det allt några flingor dalande också...

Man får väl "vintermysa" lite till då om våren nu vill låta vänta på sig.

Jag gillar inredningsmagasin. Ibland "unnar" jag mig ett nummer; de brukar ju som bekant kosta en del. Ofta är det ju med en talong med ett erbjudande om X antal nummer för ett lockande pris. Jag hade en sådan som jag tänkte att "Ja, jag kanske ska unna mej det, det hade varit roligt att få hem i brevlådan och det var ju inte så dyrt".
Sedan fick jag ett infall att räkna antalet sidor som bestod av reklam. Av 84 sidor var över 40 sidor reklam. Jag har alltså betalat  för den här reklamen?! Jag fick nästan en chock. Jag har en lapp på ytterdörren som undanber reklam, men jag köper  reklam? Inte nog med det, artiklarna svämmar ju över av namn på inköpsställen. Det är ju dubbel reklam. Som jag betalar för. Det kändes varken miljövänligt eller som väl investerade pengar. Talongen hamnade i pappersinsamlingen. Tidningen  rullades ihop och blev stövelinlägg i garderoben.

Idag när jag var på väg hem hittade jag dessutom ett batteri på parkeringen. Det var lite kantstött. Kanske har någon tappat det. Det är vad jag hoppas i alla fall, för ingen är väl så dum att den slänger ett batteri ute? Jag plockade upp det och tog omvägen förbi sopsorteringsstationen.

Idag känner jag mig alltså som Skogsmulle som skäller på Skräp-Maja... Men jag blir bara så ledsen när jag ser hur folk skräpar ner. Det ligger så mycket på trottoarer, i diken och överallt. Jag förstår inte hur folk kan sopsortera hemma men så fort man är någon annanstans så bara slänger man skräpet där man står. Eller, bevare mig väl, kastar ut det från bilen eftersom man "inte vill ha skräp liggande" där. Det är ju inte så att skräp försvinner i tomma intet bara för att man gör sig av med det. En cigarettfimp tar naturen 5 år att bryta ner. 5 år. Ett halvt decennium.
När jag gick på låg- och mellanstadiet ordnade skolan skräpplockardag en gång om året. Hela skolan gick då runt och plockade skräp i vår närmaste omgivning. En hel dag. Mig satte det sina spår hos i alla fall. Jag spottar inte ens tuggummi ute.

Sopsorterar du?
 

söndag 17 mars 2013

Hemmafrusöndag

Igår höll jag till i köket större delen av dagen. Planen var att baka bröd. Det blev bara lite bröd; två limpor. Därtill blev det vegetariska biffar. I mängder. Häromdagen gjorde jag kikärtsbiffar. Har fått dille på kikärter och hade till och med drömt om kikärter; alltså var jag tvungen att tillaga det. Det blev många goda biffar att kasta in i frysen. 17 stycken närmare bestämt. Nu var det alltså dags igen.

Kryddade råglimpor.

Jag och D köpte färdiga, vegetariska biffar när det var extrapris för ett tag sedan. De var dock ganska dyra ändå och jag tänkte att sånt kan man ju göra själv. Ds favorit var À la Lindström med rödbetor. Jag har letat men inte hittat något recept. Jag klippte ut innehållsförteckningen till de vi köpt färdiga och köpte hem det som stod där. Sedan körde jag på en höft. Den första ingredienser är i regel den produkten innehåller mest av och så vidare. Det funkade fint. D har iallafall glatt käkat så någonstans måste det ha blivit rätt.

Jordnötsbiffar.
 
Med jämna mellanrum kom D in i köket och avverkade diskberget jag hela tiden byggde upp på nytt. Det underlättade ju en hel del kan jag meddela. (Vårt kök är ju inte så megastort.)

Vegetarisk á la Lindström.

Efteråt skulle massproduktionen frysas. Jordnötsbiffarna blev rejält många 28 (!) stycken medan á la Lindström "bara" resulterade i 14. Jag skämdes lite över mig själv när jag grävde i skåpet och insåg att det inte fanns nog många matlådor. Vi fick helt enkelt frysa i omgångar. Vilket lyxproblem!
 

lördag 16 mars 2013

En byrås förvandling

Har grävt fram en före-bild på byrån: Komplett med katt, flytt- och tvättstök. Har dock hunnit röja alla spår efter de jättetråkiga handtagen som från början klädde denna intetsägande möbel...

Jättesnyggt stilleben där på golvet i form av en hög kattleksaker. Senaste inredningstrenden. Jodå, såatteh...

Men med min magiska pensel förvandlades den till en ståtlig svan:


(Okej, jag är ingen mästerfotograf, men ni får acceptera mig som jag är.)

Fina knoppar är A och O.

Skulle dekorera luckorna med en rolig text, men jag har inte lyckats hitta ett motiv som jag tycker duger... På grund av detta har byrån inte fått något vaxlager ännu vilket snart blir nödvändigt att ta tag i för den börjar visa prov på färgens icke smutsavvisande egenskaper på ovansidan. Jag känner dock en viss motvilja inför att flytta schabraket för det väger hur mycket som helst.

Är uppe tidigt denna lördag. Vaknade självmant klockan halv nio. En helt acceptabel tid. Förmiddagar är min favorittid på dygnet. Man får i lugn och ro vela runt med sin kaffekopp och vet samtidigt att man har hela dagen till sitt förfogande, i alla fall idag när det är helg.

Nu ska jag kika runt lite hos er och sedan kanske svänga ihop en bröddeg.

En härlig lördag önskar jag er!
 

torsdag 14 mars 2013

Min bloggplats

Denna vecka är Fabrikens torsdagstema Min bloggplats.
 
 
Missnöjd för att jag måste flytta tassarna hela tiden för att komma åt tangenterna.

Jag jobbar, Snosan slappar.

Med risk för att få skämmas för min ännu ofärdiga och lite stökiga pysselhörna visar jag ändå en bild från den. Jag använder den inte alltför ofta till bloggändamål eftersom jag gjorde misstaget att för ett par år sedan köpa en minidator.

Det gamla skrivbordet är ett framtida renoveringsprojekt.

Datorn i sig är det inget fel på men jag får ont i ryggen av att sitta vid den längre stunder eftersom den är så liten. Jag använder hellre sambons dator och då brukar det se ut som ovan med katt på tangentbordet. Men det är lite mysigt.

En härlig torsdag önskar jag er alla!
 
 

onsdag 13 mars 2013

Handtag i järnoxid

Strax efter jul målade jag en gammal ikeabyrå som vi hade haft stående på förra vinden. Den står nu i hallen och jag är väldigt nöjd med resultatet.
Hittade så otroligt fina handtag och knoppar på Clas Ohlson som jag är så himla nöjd med. Tänk så mycket beslagen kan ändra utseendet på en möbel.

Luckorna fick dessa fina handtag...

... och lådorna dessa tjusiga knoppar.

Ska visa en hel före och efterbild lite längre fram, före-bilden insåg jag ligger i Ds mobil.

Tänk att igår snöade det minsann. Det är lite vitt ute på marken idag och bilarna har lite snö på taken. Jag har väntat på snö, alla tyckte jag var tråkig som sa att det kommer snöa minst en gång till, men det gör det ju varje år. Det har dessutom varit snö i luften de senaste dagarna även om solen varit framme.

Nu ska jag fortsätta njuta av mitt morgonkaffe - ska ta mig en påtår - och i eftermiddag ska jag ge mig på ett projekt i form av kikärtsbiffar.

En härlig onsdag önskar jag er alla!
 
 

tisdag 12 mars 2013

Rundtur i gamla lägenheten

Som en hyllning till gamla lägenheten, som var min första riktiga. Jag flyttade ju hemifrån när jag var 16 så då stod pappa på kontraktet. Efter det bodde jag en tid i min fasters tomma lägenhet. När jag flyttade till Göteborg fick jag en andrahandslägenhet genom pappas kusiners kontakter. Därför anser jag förra lägenheten vara min första riktiga. Jag köade i över tre år innan jag fick förstahand och då kändes det verkligen fantastiskt. Det var också i den jag kände att jag fick till det som jag ville ha det. Tanken på hur man vill ha det ändras ju allteftersom tiden går men det var lätt att ändra så man trivdes. I min och D:s nya lägenhet är det ännu lite flyttstökigt trots att vi bott in oss i över tre månader. Festina lente  heter det ju. Det är väl mest jag som bestämmer hur det ska se ut eftersom D inte är så intresserad. Han har dock fått större delen av lillrummet till sitt förfogande; hans musikhörna.

Köket med den lila kakeldekoren jag satte upp. Hade planer på att byta knopparna på luckor och lådor men det blev aldrig av.

Matplatsen storlek mindre.
Det söta skåpet har min pappa byggt, det var i furu tills jag fick vitmani.

Hallen skymtar i dörröppningen med sitt lite trista golv. Köksgolvet däremot tyckte jag mycket om.

Det var härliga 2,70 i tak överallt.

Sambons gitarrsamling.

Sett från soffan.
 
Planlösning.
 
Det enda jag inte gillade var tapeten i hallen (ändå var det jag som valde den 2008). Hade velat ha vitt eller möjligen ljusgrått där istället.
I nuvarande lägenheten är det faktiskt ljust grå tapet i hallen. Ganska lustigt om man tänker på att det var vad jag ville ha i förra. Vi har inte valt något här men de som bodde här innan har gjort bra tapetval måste jag säga.
 
 

måndag 11 mars 2013

Går i brödbakartankar

Jag har de senaste månaderna varit besatt av hembakat bröd. Så fort det börjar sina i frysen så börjar jag skruva på mig och tänka att: jag måste baka bröd!
Har börjat inse att en hushållsassistent hade varit en investering; röra ner mjölet i degen är ju inget för klenisar direkt. Frågan är ju vad man ska kika på för någon om man nu inte vill ha en KitchenAid (vilket jag inte vill; tycker den är löjligt dyr), den får ju inte vara för liten. Är inte ute efter en "snygg och hipp" maskin utan en av bra kvalité med god kapacitet till ett rimlig pris.

Bröd med vetekross.

Lill-Snosan övervakar såklart arbetet från sin tron i köket.

Har varit duktig och tvättat hela förmiddagen. Känns skönt att det är färdigt.
Har även tåtat ihop en sida till uppsatsen samt gått igenom allt material jag ska ta upp i den.

Nu ska jag svänga ihop en deg till långpannebröd med morot och solrosfrön.

fredag 8 mars 2013

Marknadsnougat

När jag var liten och det var marknad fanns det en sak jag alltid såg fram emot: Marknadsnougat. De där smaskiga godisarna som var mjuka och lite chokladiga. Jag köpte alltid sådana.
En dag när jag och min kusin besökte vår morbror och hans sambo föreslog hon att vi skulle baka. Hon hade recept på dessa godbitar! Efter det köpte jag dem aldrig igen; jag gjorde dem själv istället.

En återvunnen glasburk med målat lock och en änglaetikett.


Marknadsnougat

4-5 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
½ kg socker
125 g cocosfett
1 3/4 dl vatten
1 msk vaniljsocker

Blanda mjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunka. Sikta allt för att undvika klumpar. Värm vatten, cocosfett och socker i en kastrull tills sockret smält. Samla mjölblandningen på ena sidan av bunken och häll vätskan bredvid. Rör snabbt ihop ihop till en smidig smet. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Om det behövs; täck med smörpapper och kavla ut. Låt kallna och skär i bitar.

Jag använder en lite mindre form eftersom jag vill ha nougatbitarna lite tjockare, som de man köper på marknad.

Nougaten går fint att frysa. Den blir i fruset tillstånd vitaktig men detta försvinner när man tinar den igen.

I en fin glasburk eller pappersstrut blir det en jättebra present som även passar veganen och nötallergikern.

En trevlig fredagskväll önskar jag er alla!
 

torsdag 7 mars 2013

Torsdagstema

Temat denna vecka på Fabriken är plocka in våren/naturen. Jag kan ju erkänna att jag inte varit ute och plockat något. Lite tråkigt. Men jag har fina knoppar på min orkidé som jag bara väntar på ska slå ut!

I köksfönstret står min orkidé på tröskeln till att bli praktfull och vårig.
(Och termometern där i bakgrunden visar på flera plusgrader.)

Och så har jag fått en ny blomma av min väninna. En clivia, som jag till min förtret insåg var giftig. Det är visserligen fikusen också, men jag ska passa på dem båda och om det verkar som om katterna är intresserade så får väl blommorna flytta. Fick en spindellilja också (som såklart också är giftig). Men än så länge verkar de mest tugga på mose stentavlor så. Och kattgräset som vissnat.
 
Och se så soligt det är. Hur vårigt är inte det!
 
 

onsdag 6 mars 2013

Mer sol åt folket

Ingen sol idag. Det kändes lite tråkigt. Känns genast som att man blir lite tröttare, men det är nog bara lite placeboeffekt. Hoppas på lite solstrålar imorgon.

 
Just nu blir det mycket fokus på pluggandet. Vill inte känna någon stress så jag försöker ligga bra till. Dock har jag ett sådant sug efter att få pyssla och göra annat roligt. Målarpenseln skriker efter att bli använd och jag har några konservburkar som ska få äran att bli pennhållare.

Lill-Snosan spanar ut över sitt kungarike.
 
Imorgon ska jag dansa, det är bra så man får lite energi. =)

måndag 4 mars 2013

Skulle vilja ha...

Häromdagen förälskade jag mig i den här underbara byrån.


Såg den i ett skyltfönster (insåg precis att jag inte vet vad butiken heter!). Kände ett extremt habegär men fick nöja mig med att sukta. Tycker den är så fin. Och rolig. Min tanke var att den skulle göra sig perfekt i hallen under spegeln. Tänk att gå förbi den varje dag. Man skulle ju inte kunna bli annat än glad!
Ska kika om jag kan hitta något liknande som jag kan måla själv, det hade varit en rolig utmaning.

lördag 2 mars 2013

Böcker med nya kläder

Ibland förvånas jag över hur mycket böcker det finns i det här hushållet. Både jag och D hade massor när vi flyttade ihop så nu känns det som kolossalt mycket. I brist på plats, då bokhyllan vi köpte när vi flyttade in i nuvarande lägenheten inte räckte till, ligger ganska många ännu i kartonger.

Nya kläder gör färgglada böcker till ett vilsamt stilleben.

 
Jag grävde fram en bok som jag tyckte var lite snygg (den gröna på bilderna). Den tyckte jag kunde få vara som den är. Grönt är dessutom en av sambons favoritfärger. Den andra var knallröd så den slog jag in i brunt omslagspapper. När jag klippt till och vikt papperet i lagon storlek tog jag av det och skrynklade ihop det. Sedan slätade jag ut det och satte på det igen. Efter det tog jag en pensel med lite, lite färg och torrborstade över papperet så färgen fastade på skrynklorna.
När man målar kallmålning  så används denna metod väldigt mycket: Man målar då med en mörk grundfärg och borstar sedan över en ljusare färg med torr pensel. Att torka överflödig färg på ett kaffefilter är ett bra sätt att få till det. Materialet och den skrova ytan på kaffefiltret suger upp överflödig färg.
Mitt bruna papper hade en matt och en lite blankare sida, jag valde den matta som "rätsida".
Med ett spetsband blev det ett trevligt litet stilleben på ena byrån i hallen.

fredag 1 mars 2013

Fredagströtthet är nästan mysigt ändå

Härligt med sol, men jag känner mig lite trött idag. Kanske är det för att jag är så stel; igår började jag dansa igen efter ett halvårs uppehåll. Har till följd av detta ont nästan överallt idag som en påminnelse om min lathet. =) Skönt med fredag i alla fall, då får man vara lite småseg tycker jag.

Målade färdigt och vaxade det lilla bordet för ett par dagar sedan.

Tycker ornamenten är så fina.
 
När jag hade patinerat det tyckte jag att det blev för mycket slitningar. Jag tycker det här bordet känns som om det har varit någons paradmöbel: En möbel man varit rädd om. Därför målade jag över en del av slitningarna igen. Jag ville att det skulle ha en look som mer talade för att man försökt vara rädd om det men inte riktigt kunnat undvika att det blivit lite slitet ändå.

Känner mig nöjd.
 

Så här såg bordet ut innan det blev vitt:
 
 
En härlig fredag önskar jag er alla!
/Kräm