Pages

måndag 29 april 2013

Lavendel

Min syster är inte bara pysslig, hon är florist också. Den här fina lavendeln hade hon med sig som en lite sen inflyttningspresent. Det var hennes (och mammas) första besök i nya lägenheten i helgen.


Har ställt den på sekretären på lite säkert avstånd från vassa kattänder till att börja med, men den blir nog fin i ett fönster lite längre fram. Jag går nu och väntar på att det ska bli blommor på underverket.

Nu kikar solen fram lite efter att det regnat och varit grått och mörkt hela dagen. Det känns ju lite uppiggande.

Önskar alla en trevlig start på veckan!
 


söndag 28 april 2013

Fullt hus hela helgen

Syster och lilla mamma har varit på besök här i helgen. Jag är helt slut: I fredags tog vi en tripp till Ullared och fyndade och igår lånade jag och D bilen medan de andra två tog vagnen in till stan.
Jag och D skulle egentligen inhandla grejer till innätningen av balkongen. Vi irrade omkring på Bauhaus men blev till slut så uppgivna över det krångliga projektet att vi gav upp och åkte hem. Kanske kan jag tjata hit farsgubben som hjälp till det framöver. Fram till dess får vi fila på en mer detaljerad plan om hur vi faktiskt ska göra.
Dock fick vi köpt sängbord och ett bord till balkongen på Ikea, så en helt ofruktbar utflykt blev det inte trots allt. Får visa bilder en annan dag för idag är jag för sliten för att orka fota.

Visar istället syrrans skapelse. Hon passade på att låna symaskinen när hon var här:
Denna ska vara en present till en av hennes väninnor som väntar liten.
(Förstår inte varför bilden blev så suddig... Trist med persiennen där i bakgrunden också... Jaja.)

Grått och blått var önskan angående färgen.

 
Jag har aldrig förstått vitsen med de här vimplarna man ser överallt men när jag såg det färdiga alstret så tyckte jag det var så fint att jag nog ska sy en jag också. Det var ju så enkelt, och rentav stilrent. Helt plötsligt så förstod jag tjusningen med den här dekorationen.


torsdag 25 april 2013

April moodboard

Dags igen för torsdagstema hos Fabriken. Idag är det april moodboard som gäller. April har för min del kretsat lite kring min tänkta ört- och kryddgård som jag planerar att ha på balkongen.

Mitt miniväxthus som jag så länge velat ha.

Basilika och citronmeliss har kommit upp lite smått.

Fler fröer som väntar på plantering.
 
Det är för närvarande lite trångt så jag spanar efter oanvända ytor att placera odlingar på.

Fler moodboards hittar du hos Fabriken om du klickar här.

tisdag 23 april 2013

Knappar

När jag var liten hade min mormor en stor burk med knappar i ett skåp i köket. En röd burk. När jag var och hälsade på i Värmland senast tänkte jag att jag skulle fråga om jag inte kunde få några knappar från den där burken till mitt pysslande. Hon hade inte en knappburk längre. Hon hade tre, plus en stor plastbox. Jag skojar inte när jag säger att det säkert var över fem kilo knappar.

Några söta, gula kaniner och två vita elefanter. Bland annat.
 
Hon sparar alla knappar när hon gör mattrasor, sa hon. Och plastboxen var efter hennes syster.

Jag tycker egentligen att knappar är obehagligt. (Lite konstigt, jag vet.) Jag sprättar bort alla knappar som inte har någon funktion på mina kläder. Dekorknappar. Huh, så läskigt!
 

Men till pyssel kan de allt vara bra på många sätt.

Medan jag färgsorterade kom Salem tassande med den där typiska vad-gör-du-minen katter får när man gör något som låter intressant. När han såg vad jag höll på med såg det ut som om han tänkte "Åh, sorterar du knappar! Jag som vaknade idag och kände att det hade varit såå kul att sortera knappar." Han verkade lite smått besviken när han inte fick hjälpa till men satt ändå kvar och fortsatte att drömmande se på.

söndag 21 april 2013

Från boot cut till stuprör

Jag har full garderoben med jeans. Jag tror jag äger 12 par. Jag kan ha alla men bara ett par sitter som de ska, resten är för stora. Förr tyckte jag att jeans var värt att betala lite mer för. Det gör jag inte nu. Det spelar ingen roll vilket märke jeansen har, de töjer sig alltid en massa ändå. Och det hjälper inte att man köpte dem i en riktigt liten storlek så att man trodde att man aldrig skulle kunna ha dem utan att få andnöd, i slutändan blir de alltid lösa och tråkiga.
Jag grävde fram ett par gamla Fornarina (italienska för 'liten bagerska') som var galet stora. Jag gick mycket i klackar förr och då gillade jag att de var lite utsvängda nertill. Nu när jag hellre spatserar runt i converse är alla de där jeansen för vida och, framförallt, för långa.

Så här stora var de innan. (Anledningen till att jag klättrar på stolar [och känner mig som en mupp] är för att det inte finns någon helfigurspegel här hemma.)

Efter en del tråcklande och sprättande blev det ett par stuprör till slut.

Jag gjorde dem inte snortajta eftersom jag redan gått in dem: Töjer de sig mer syr jag hellre in dem igen i så fall. En del av de dekorativa slitningarna försvann, men det gör inte så mycket.
En del tar på sig jeansen med avigan utåt för att kunna nåla alternativt markera var man ska lägga nya sömmen. Jag körde en tråckelsöm som jag sedan justerade tills jag var nöjd. Sedan sydde jag en riktig raksöm över den. När jag gjort detta så klippte jag bort överflödigt tyg, sicksackade kanterna och avslutade med att pressa sömmen.

Vad har du undangömt i din garderob som du vill kunna använda?

 

torsdag 18 april 2013

Torsdagstema

Torsdagens tema denna vecka hos Fabriken  är fondvägg / på mina väggar.
Vi har inte hunnit få upp så mycket på väggarna ännu, ändå var det fem månader sedan vi flyttade in. Nu har vi fått låna en borrhammare så det ska väl komma upp något inom en snar framtid i alla fall.

Den här fräsiga katten vakar över oss i sovrummet.

Motsatta väggen har en fondtapet som är min favorit i hela lägenheten. Mönstret syns mer i vissa ljus. Jag tycker den bara är så snygg.

I lillrummet är det så stökigt att ni bara får se fondtapeten. I början tyckte jag inte om den men sen insåg jag att det är träd på den. Nu gillar jag den faktiskt.

Konstigaste vinkeln på bilden... Men det är tapeten vi ska titta på och inte mina icke existerande fotokunskaper.
Detta är fondväggen i vardagsrummet, den är också ganska trevlig. I vardagsrummet är det tänkt att sambons gitarrer ska upp på väggen ovanför soffan. Instrument överlag är fint tycker jag.
 
Vi har ju inte själva valt våra tapeter. Det gjorde de som bodde här innan i och med att det renoverades, men jag tycker att de gjort trevliga val. Dock hade jag gärna haft fondtapeten i sovrummet även i vardagsrummet, den är ju så snygg.

Kika in hos Fabriken (som jag hoppas bli medlem i) och hitta fler temabilder här.

måndag 15 april 2013

Broderade kökshanddukar

Besökte Hufvudstaden en snabbis i helgen för att träffa Ds familj. Det var en kort resa på en natt bara så vi hann inte med så mycket utöver middag. När vi kom hem upptäckte jag till min stora förtret att Salem grävt upp min nyodlade basilika. Jag hoppas den överlever massakern. Den ser för närvarande lite eländig ut.

Fortsätter väl att visa godbitarna jag fick av mormor. Får portionera ut det så det inte blir en överdos i ögongodis.

Både jag och syrran plockade på oss lite gamla broderade kökshanddukar. De var efter någon gammal släkting men jag minns inte vem mormor sa att det var.

De grårandiga var nog nya, men de var så fina tyckte jag.

Vackra handbroderier.

Syrran plockade även på sig några jättefina hemvävda dukar. Vår mormor är duktig på att väva och jag har själv flera dukar som hon vävt. De måste jag nog visa här någon gång när jag tänker efter. Jag beställde två nya mattor till sovrummet i vitt och grått. Jag älskar mormors mattor, de är så fina och välgjorda. Trasmattor håller ju i all evighet och det känns som om det är omöjligt att ha för många.

Har du mycket mattor hemma?
 

fredag 12 april 2013

Havrefrallor

Gjorde grötfrallor med havregryn igår kväll. Bakade det väldigt mycket förut, men nu var det ett tag sedan. På något vis lyckades jag extra bra den här gången för de blev så fluffiga.

Nygräddade frallor.
 
Vi köper nästan inget bröd alls, jag försöker istället baka allt själv och frysa in. Det är väl en av anledningarna till att jag är så sugen på en hushållsassistent. Jag bakar ju helst muffins och liknande, men det vill man ju inte ha till frukost. I år har jag istället försökt hålla mig till mer brödbak.

Goda brödrecept mottages tacksamt.

Vill också passa på att önska alla en trevlig helg!
 

torsdag 11 april 2013

Inför balkongsäsongen

Idag har Fabriken ett lite lättare tema än förra veckan om jag får säga mitt. Denna vecka är det uteliv som gäller. Passar det då inte helt formidabelt bra att D i söndags propsade på att vi skulle börja göra i ordning på balkongen? Medan jag låg i soffan och sov skruvade han ihop den här:

Skön fåtölj för balkongläsning.
 
Och efter det hjälptes vi åt att lägga trall. Ännu icke helt avslutat men ändå hur mysigt som helst.
 
Enklare stolar som även ska inkludera ett bord i sinom tid.
 
Nu fattas bara balkonglådor, en massa plusgrader så jag kan flytta ut min groende odling samt den lilla detaljen nät för katternas säkerhet. Men nu är vi minsann på gång så våren är välkommen att göra sitt intåg!
Det uppskattades alltså inte att vädret idag inneburit att det fallit snö... Jag blev för första gången i vår besviken och tröstade mig med en papparkaka (för stämningens skull) till kaffet. Nu kan det väl bara bli varmare?

Tills vårvärmen infinner sig så föreslår jag att du kikar in hos Fabriken och frossar i fler utelivsbilder.
 

måndag 8 april 2013

Ny vecka, nya tag

Och så var det måndag igen. Vart tar helgerna vägen egentligen?
Jag går nästan aldrig ut, jag älskar att vara hemma, men i fredags tog jag fram stora makeupväskan och sminkade mig och en väninna för lite häng med klassen.
Jag planterade ju för en vecka sedan och nu har allting (citronmeliss, basilika och kattgräs) kommit upp lite smått. Som jag väntat! Citronmelissen hade inte bråttom kan jag lova. 

Kattgräset kikade upp i fredags. Äntligen!
 
Har mer som ska planteras men det är lite platsbrist måste jag erkänna. Ska göra lite plats så jag kan sätta mer frön.

Linsgryta med nachochips och gräddfil.
 
Lagade ett väldigt gott recept på linsgryta som jag velat testa så länge. Det blev väldigt gott. Och mycket, fick frysa in lite till en annan dag.
Receptet är från Ica och det hittar du här.
 

lördag 6 april 2013

Gamla burkar

Över påsken så besökte vi ju Värmland. Jag passade på att lägga rabarber på den här fina burken som både jag och syster haft allehanda grejer i när vi var små.

Gammal kakburk som mormors mor sparat.
 
Besökte ju mormor för att få lite virknålar och gran. Kom naturligtvis därifrån med mer än så. Den här underbara gamla o'boyburken kunde jag till exempel inte låta bli. Blev helt till mig när jag såg den. Mormor hade såklart fler men jag nöjde mig med en och hon grävde glatt fram ett passande lock till den.
 
Den här skatten stod i mormors tvättstuga.
 
O'boy är barndom för mig. Det var det enda jag ville ha till frukost ända upp i högstadiet. De här burkarna fanns dock inte när jag var liten men det är nostalgi ändå. Mormor sa att man brukade ju spara burkar som denna och sedan klä dem med fint papper. Och nu vill vi ha dem som de är. Tiderna ändras.
Jag kanske borde tagit två ändå. Jag kunde ju ha haft den andra på balkongen, som blomkruka...

Vad har du som ger dig nostalgiska minnen?

torsdag 4 april 2013

Fiat lux!

Kanske är våren här, kanske inte. Hur som helst så är det underbart att ljuset är tillbaka. Det är jag inte ensam om att tycka:

Salem åmar sig i solvärmen i soffan.
 
På tal om ljus så är veckans tema hos Fabriken just belysning.
Jag tycker belysning är lite... svårt. Där vi bodde förut badade lägenheten i ljus hela dagen. Här har vi inte längre något söderfönster men det är ljust ändå. Fördelen är väl också att det inte blir så varmt inomhus (om det stämmer märker vi väl i sommar). För tillfället saknar vi snygga lampor så vi har tillämpat Caisa Wargs motto tills vi hittar något vi känner att vi bara måste ha.

Hejdlöst inspirerande lampa i lillrummet som är vårt hobbyrum.

I sovrummet och vardagsrummet tråkar en risboll vardera. De ska bytas men får duga, lite ljus måste man ju ha på kvällskvisten. Belysning är viktigare än man egentligen inser, men ack vad svårt det är att veta hur man vill ha det.

Hallampan som jag är ganska nöjd med.

För mer inspiration på Fabrikens tema belysning går du in här, där hittar du fler torsdagsbilder.
Jag är inte medlem ännu, men min förhoppning är att bli det. Det är ju så roligt med temata samt att man får se andras tolkningar av dem.

onsdag 3 april 2013

Gamla spetsar

Under värmlandsbesöket och fyndrundan hos mormor visade hon en låda märkt "Spetsar". Där fanns gamla handgjorda spetsar efter någon gammal släkting och även en hel del köpta. Jag fick plocka bästa jag ville! Jag som köpt spetsband (som nästan är slut) för att ha till mitt pysslande. Jag kan ju säga att jag var lite som i himmelriket där jag satt på golvet intill mormors vävstol och botaniserade bland alla dessa spetsar. Valde ut några jag tyckte var fina.


Fick som ni ser med mig en diger samling. Tänkte plocka en bit av den stora på rullen men mormor tyckte jag kunde ta hela så...
Jag ska ju sy en paradhandduk och då tänkte jag såklart använda lite spets. Kan säkert komma på en massa andra användningsområden också, det tvivlar jag inte på.

 

måndag 1 april 2013

... och så var helgen nästan slut

Och så var påsken till ända. Om ni bara visste hur mycket godis jag ätit.
Reste till Värmland med D för att hänga med familjen, spela sällskapsspel och fira lilla lillebror som inte är så liten längre: Han mäter nästan 2 meter över havet. Besökte även mormor för att be om lite virknålar. Det slutade med ett loppisbesök. Ungefär.


Hos mormor finns det resurser ;)

Mer bilder på fynden kommer en annan dag när jag hunnit packa upp. Vi återvände igår kväll och då var vi trötta och katterna var glada över att se oss och ville umgås.
Idag ska jag försöka påbörja min plantering.

Hoppas ni alla haft en fin påsk!
(och tack för alla påskhälsningar)