Pages

tisdag 25 mars 2014

Tips från coachen

Här målas det burklock så färgen skvätter. Min pysselhörna börjar så sakta ta den form jag planerat. Det går inte fort, men jag har ju egentligen inte bråttom. Jag har kommit på fördelen med att kunna ha saker framme så att jag ser dem, annars glömmer jag snart vad som finns i gömmorna. Jag har samlat på mig en hel del tomma glasburkar för detta ändamål. Billigt och bra. Jag ville måla locken så att de har samma färg för att det ska bli mer enhetligt. Det är trots allt en pysselhörna och det känns extra fräsigt om den verkar genomtänkt.
Kom under målandet på en sådan lysande idé (enligt mig själv) som förenklade lockmålandet avsevärt:

Limstift. Har man så många som jag går det fort, annars får man måla färre lock åt gången. (Jag är en storkonsument av lim.)
Man tar bara en bit tejp och fäster på korken...

... så här. Sedan fäster man burklocket i tejpen och man kan måla hela locket utan problem och man slipper få händer som ser ut så här:

Fiffigt va!? ;)
 
Nu ska jag nog lägga mig och läsa en bok. Är ganska mätt efter alla våfflor jag slukat våffeldagen till ära.
 

torsdag 6 mars 2014

Det var på tiden - About time

Köpte ju en sådan fin klocka för ett bra tag sedan (2011) som jag glatt satte upp i gamla köket. Den slutade gå ganska omgående men fick ändå hänga kvar. Planen var att se över urverket och eventuellt byta det. Det hände ju såklart aldrig.


När vi flyttade så följde naturligtvis klockan med. Stilla som den var. I nya köket fanns redan en spik så jag hängde upp den tills vidare. När jag hittade en massa batterier så tänkte jag att jag får väl ge klockan en chans till. Den fungerade inte. Testade ett annat batteri och råkade sätta in det snett. Då upptäckte jag hemligheten: Om batteriet sitter snett så fungerar klockan. Den har tickat på så glatt det senaste året. Det var ju på tiden ;)

söndag 2 mars 2014

Svarta bönor- och quinoaburgare - Black bean and quinoa burgers

För någon vecka sedan snubblade jag över ett fantastiskt gott recept. Jag insåg att jag aldrig gjort vegburgare själv så det var givet att testa. Och åh, så gott det blev!

 
Det var ett engelskspråkigt recept så jag har översatt det till svenska. Måtten var angiva i cups så det är därför de är lite udda (jag har inte brytt mej om att justera dem):
 
Ingredienser:
1,2 dl quinoa
1 liten gul lök, finhackad (ca 1,2 dl)
6 soltorkade tomater i olja, avrunna och finhackade (ca 0,6 dl)
3,6 dl kokta svarta bönor
2 vitlöksklyftor
2 tsk grillkrydda (Jag blandar egen av chilipulver, vitlökspulver, salt, peppar)
8 hamburgerbröd, fullkorn

1. Rör ihop quinoa och 3,6 dl vatten i en kastrull, tillsätt eventuellt lite salt. Koka upp, lägg på lock och låt koka på svag värme i 20 minuter eller tills vattnet kokat bort. (Det borde bli 3,6 dl kokt quinoa.)
2. Stek under tiden lök och soltorkade tomater i en stekpanna eller mindre kastrull på medelhög värme. Stek gärna i oljan tomaterna legat i så bidrar detta med extra smak. Stek 3-4 minuter eller tills löken mjuknat. Tillsätt vitlök, ca hälften av de svarta bönorna, grillkrydda och 3,6 dl vatten. Låt koka ca 10 minuter eller tills det mesta av vätskan kokat bort.
3. Häll bönblandningen i en matberedare, tillsätt hälften av quinoan och kör till en smidig smet. Häll över smeten i en skål och rör ner resten av de svarta bönorna och quinoan. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
4. Värm ugnen till 175°C och täck en plåt med bakplåtspapper. Forma burgare (ca 8 stora eller 10 små) och lägg dem på plåten. Stek burgarna i ugnen i 20 minuter eller tills de fått en krispig yta. Vänd burgarna med stekspade och stek andra sidan 10 minuter eller tills de fått färg. Servera med grönsaker och hamburgerbröd.

Något som är gott på dessa burgare är att blanda fetaost med creme fraiche och eventuellt krydda med svartpeppar och lite chilipulver. Även tacosås är gott på om man som jag inte gillar ketchup.

Härlig söndag till alla där ute!