Pages

söndag 21 april 2013

Från boot cut till stuprör

Jag har full garderoben med jeans. Jag tror jag äger 12 par. Jag kan ha alla men bara ett par sitter som de ska, resten är för stora. Förr tyckte jag att jeans var värt att betala lite mer för. Det gör jag inte nu. Det spelar ingen roll vilket märke jeansen har, de töjer sig alltid en massa ändå. Och det hjälper inte att man köpte dem i en riktigt liten storlek så att man trodde att man aldrig skulle kunna ha dem utan att få andnöd, i slutändan blir de alltid lösa och tråkiga.
Jag grävde fram ett par gamla Fornarina (italienska för 'liten bagerska') som var galet stora. Jag gick mycket i klackar förr och då gillade jag att de var lite utsvängda nertill. Nu när jag hellre spatserar runt i converse är alla de där jeansen för vida och, framförallt, för långa.

Så här stora var de innan. (Anledningen till att jag klättrar på stolar [och känner mig som en mupp] är för att det inte finns någon helfigurspegel här hemma.)

Efter en del tråcklande och sprättande blev det ett par stuprör till slut.

Jag gjorde dem inte snortajta eftersom jag redan gått in dem: Töjer de sig mer syr jag hellre in dem igen i så fall. En del av de dekorativa slitningarna försvann, men det gör inte så mycket.
En del tar på sig jeansen med avigan utåt för att kunna nåla alternativt markera var man ska lägga nya sömmen. Jag körde en tråckelsöm som jag sedan justerade tills jag var nöjd. Sedan sydde jag en riktig raksöm över den. När jag gjort detta så klippte jag bort överflödigt tyg, sicksackade kanterna och avslutade med att pressa sömmen.

Vad har du undangömt i din garderob som du vill kunna använda?

 

2 kommentarer:

Rosa i huset i vitt sa...

De blev ju jättebra ...jag har ett knippe jeans också som ligger...varit på väg att kasta flera gånger ..men tänker kanske jag kan ha dem nån gång iallafall..funderar på att sy en väska eller dyligt

kram Rosa

Marianne sa...

Snyggt!
Jeans får man inte kasta hur som helst!:)
Perfekt att sy om till annat kul kuddar, väskor mm
Men det bästa är ju om man få kan använda dom igen -sina älskade jeans!:)
Ha en finfin tisdag!