Pages

måndag 30 januari 2012

brev från brödfabriken

Som synes ligger jag lite på latsidan när det kommer till bloggandet. Hade min syster på besök i förra veckan bland annat. Mycket mysigt.
Idag bakar jag matbröd. Nåt måste man ju få baka fast man inte äter sötsaker =) Bakar mina finfrallor med havregrynsgröt. Tänkte dela med mej av detta ypperliga recept. Håll tillgodo:


Grötfrallor
5 dl havregrynsgröt (2 dl havregryn och 2½ dl vatten)
100 g smör
2 dl mjölk eller vatten
2 msk socker
1 tsk salt
1 pkt torrjäst
ca 1 liter mjöl (något mindre)

Du kan använda varm eller kall gröt. Är den varm smält smöret direkt i gröten, annars smält smöret och blanda ner i gröten. Blanda i vatten eller mjölk (jag använder alltid mjölk), socker och salt. Jag funderar på att testa att blanda i russin, det hade nog varit gott. Annars är linfrön ett tips också. Blanda torrjäst i lite av mjölet och rör ner. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den lite. Det är ingen idé att kavla, degen är lite för kletig. Forma lagom stora/små kakor och lägg på bakplåt täckt med papper, eller klicka ut degen direkt med träslev på bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter. Om du vill kan du pensla med uppvispat ägg innan du sätter in dem i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg. Vill du inte pensla med ägg kan du pensla dem med vatten direkt när de kommit ur ugnen för att de ska få en mjukare skorpa. (Bra tips om man råkar glömma bröd inne lite för länge, men pensla då både ovan- och undersida med vatten.)
Det blir ca 15 st. Njut med smör och ost =)


Filosoferar på att prova på att göra en surdeg. Det har jag aldrig gjort förut och någon gång ska ju vara den första. Nån som testat?

1 kommentar:

Anette sa...

Mmmm dom såg sååå goda ut:)
Tack för din kommentar ;)
Ha en fin kväll.
Kram Anette