Pages

torsdag 21 mars 2013

Dags för torsdagstema

Och så var det torsdag igen och alltså dags för veckans tema hos Fabriken. Jag är ännu inte medlem men jag hoppas bli det. Denna vecka är det påsk, pyssel och pynt  som är på tapeten.
Jag måste erkänna att jag inte äger så mycket påskpynt. Som den hedning jag är firar jag inte direkt denna händelse. Dock skulle jag gärna ha haft några klassiska påskägg i min ägo men som det ser ut just nu har jag inga.
Däremot har jag satt upp min påskkärring, som även kommer fram till halloween, hon är multifunktionell.

Jag har haft henne sedan innan jag flyttade hemifrån. Jag köpte henne i Karlstad, jag kan inte ha varit gammal. Kanske 12.
 
Jag har dock en tradition när det kommer till påsk. När jag var liten gick jag påskkärring, oftast med min kusin. Man klädde ut sig och gick byn runt och knackade dörr och fick godis. I utbyte lämnade man ett egenmålat påskbrev. Detta innebar att man målade påskbrev i flera veckor i förväg. Ju fler man hade desto fler hus kunde man besöka. Idag går jag inte påskkärring (det hade allt varit en syn det), jag köper hellre eget godis, bara sånt jag gillar (såklart). Men målar påskbrev gör jag än. Varje år kommer ett stort kuvert på posten från min mor. Även när jag bodde utomlands och pluggade kom detta brev.

Lillkatten har varit och tuggat lite i hörnen...
 
Hon brukar skicka lite olika motiv och jag färglägger glatt varje år. När man målat klart ska de vikas på ett speciellt sätt så det blir ett trekantigt brev:

Den traditionella påskbrevsvikningen.

Jag har inte sett till några påskkärringar på flera år. Är det en utdöd tradition?

Eller kommer det påskkärringar till er med påskbrev?
 
Kika in här för fler fabrikanters påskbilder.
 

4 kommentarer:

Huset nummer tio sa...

Men vilken rolig tradition med påskrev , här har inga påskkärringar synts till på länge kanske har halloween ersatt den traditionen;)

Önskar dig en härlig fredag
Kram
Annie

Petra Eriksson sa...

Bara jag som tassar runt och önskar en trevlig helg!! Kram Petra www.romantiskahem.blogspot.com

Änglarum sa...

Hej! vilken kul grej med påskbrev :0 här blir det mera pyssel o en sväng till Blåkulla förstås :0 trevlig helg kram Jessica

Rosa i huset i vitt sa...

Kikar in och önskar dig en trevlig helg
kram Rosa